30. Květen 2023, 07:47 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Novinky: Spuštěny nové verze webu Drsoň a Drsné diskuse.

Domů   Nápověda Přihlásit Registrovat  
Stran: [1] 2 3 4
  Tisk  
Autor Téma: Srbsko 2014  (Přečteno 36946 krát)
strepon
Plný člen

Zobrazit profil
« kdy: 16. Únor 2014, 22:19 »

Plánování akce Srbsko 2014:
  • červenec nebo srpen 2014, 7–14 dní
  • přechod hor, rekreace někde, …
  • nic extrémního, pohodové poznávání místních přírodních a kulturních krás
Nahlásit moderátorovi   Zaznamenáno
strepon
Plný člen

Zobrazit profil
« Odpověď #1 kdy: 16. Březen 2014, 21:28 »

Možné turistické cíle – začínáme u hranic s Maďarskem:

Subotica, Palič – lázeňské město, jezera, vinařská oblast (odkaz)

Novi Sad – druhé největší město, středisko Vojvodiny, historické centrum, pevnost (odkaz)
poblíž Fruška gora – pětistovky (nejvyšší ve Vojvodině), velká koncentrace klášterů (odkaz)

Beograd – hlavní město, pevnost Kalemagdan – vojenské muzeum (odkaz)
kousek na východ Smederevo – hlavní obranná byzantská pevnost proti Turkům (odkaz)
ještě dál na východ Bela Crkva – u něj česká vesnice, ale Češi už tam skoro nejsou

soutěska Djerdap (Železná vrata) – NP u Rumunska, soutěsky Dunaje, končí velkou přehradou (odkaz)
Golubac – pevnost nad Dunajem (odkaz)
poblíž římská a byzantská archeologická naleziště, oblast vinných sklípků
Majdanpek – Rajkova pečina - největší jeskyně v Srbsku (odkaz)

Gamzigrad-Romuliana – opevněný římský palác císaře Galeriána (odkaz)

Stara planina – Midžor (2169 m) – nejvyšší hora v Srbsku bez Kosova, na hranicích s Bulharskem (odkaz)

Sičevacka klisura – u Niše (třetí největší město) soutěska Nišavy, kláštery (odkaz)

Kopaonik – pohoří u hranic s Kosovem, nejvyšší Pančičev vrh (2017 m) – mauzoleum, NP, termální lázně, náhorní plošina Ravni Kopaonik (odkaz)

Stari Ras a klášter Sopočani – památka UNESCO u města Novi Pazar, středověké město a kláštery

Zlatibor – pohoří, nejvyšší Tornik (1496 m), hodně komerční, noční život, za 2. světový partyzánský republika (odkaz)
jeskyně Stopiča pečina – 1600 m chodeb zpřístupněno (odkaz)

Tara – pohoří 1600 m, NP, soutěsky řeky Drina, krasová oblast (odkaz)
« Poslední změna: 19. Březen 2014, 21:46 od strepon » Nahlásit moderátorovi   Zaznamenáno
Zik
Nový člen
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #2 kdy: 18. Březen 2014, 00:46 »

Super! Přidal bych ještě památky. Koukal jsem na seznam UNESCO, velmi zajímavé jsou Stari Ras a Sopoćani, velká středověká města. Jinak já bych se nebál ani Kosova, je to oblast zajímavá kulturně i politicky.

Jinak, taky bychom se měli zamyslet nad těmi praktičtějšími věcmi, hlavně nad termínem a dopravou. Hádám, že to chcete realizovat vlakem a místní HD?
strepon
Plný člen

Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 19. Březen 2014, 21:52 »

Stari Ras a Sopočani vypadaj dobře, doplnil jsem.

Kosovo je neprůchozí z toho důvodu, že bychom se už nedostali zpátky (a nevím jestli tam), bez problémů to je prý z Makedonie a asi i z dalších států.

Hlavní otázka je, jestli se sejdou lidi, nevím o nikom definitivním:)) Vlak a místní doprava – jsem pro.
Zik
Nový člen
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #4 kdy: 27. Březen 2014, 16:07 »

Napsal jsem na Facebook. Dostal jsem pět lajků, ale potencionální zájemce o účast je jenom jeden. Tak uvidíme. Co ty, Stando?
strepon
Plný člen

Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 28. Březen 2014, 22:19 »

Já jsem žádný lajky nedostal (můžu to vlastně hodit na G+, ale tam zas nikdo nechodí:)), zatím bych jako potenciální viděl tak dva lidi. Negativní ohlasy mám i od dalších, ale ty se asi nepočítají…
spkocl
Nový člen
*

Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 29. Duben 2014, 08:28 »

Já mám od 15. 7 do 15. 8 v Srbsku sestru, tak bych se k vám s přítelem klidně přidala. Buď na cestu tam, zpátky, část cesty nebo něják prostě cca na týden a kousek v tomto období, pokud byste tam tomto rozmezí nějak jeli Úsměv
strepon
Plný člen

Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 04. Květen 2014, 20:56 »

To bychom byli rádi, potřebujeme nějaký inteligentní lidi na ten vejlet:)) Jestli se teda něco bude konat...
Nevím, jak ostatní, ale konec července/začátek srpna bych viděl jako nejschůdnější termín, to by odpovídalo. Tak snad to vyjde:))
strepon
Plný člen

Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 02. Červenec 2014, 07:15 »

Info o aktuálním stavu: pravděpodobný termín zhruba 10.–20. srpna.

Otázkou je, jaká bude po květnových velkých povodních situace - každopádně by asi bylo dobré směřovat cestu spíš na východ než na západ, zajímavých míst se tam najde rozhodně dost.

Na cestování vlakem to zatím nevypadá (nejezdí se už od hranic s Maďarskem) a práce zdá se nepostupují nejrychleji (viz např. zpráva ze 27. května a zpráva ze 27. června). Nějaké novinky tady, ale něco jako přehled výluk jsem nenašel.
strepon
Plný člen

Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 06. Červenec 2014, 22:14 »

Aktuální situace na železnici dle ČD: Srbsko neprůjezdné, končí se na hranicích a během několika měsíců je bez šance, že by se něco změnilo. Je možné dojet do Subotice na City Star, cena 10400 Kč / 5 lidí, pro jiný počet o něco dražší, jízdenku potřeba koupit 3 dny předem.

Osobně bych do toho šel - ze Subotice jezdí každou chvíli busy do Bělehradu, odtamtud bych navrhoval na jih do Niše (každá cesta 3 h, o hodinu rychlejší než vlak) a tam by se vidělo. Já bych byl pro nějaký ty hory (Midžor vypadá dobře), případně soutěsky Dunaje + pohoda ve vinných sklípcích, varianta by byla i na zpáteční cestě zakempovat na jezerech u Subotice (viz odkazy v příspěvku dříve).

Jak to vidíte?
will
Nový člen
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #10 kdy: 07. Červenec 2014, 18:14 »

Zdar, vypadá to zajímavě. Jak, Stando, píšeš, jiný způsob dopravy po Srbsku než autobus v současnosti asi moc nefunguje. Byl bych pro hory, sklípky, ale také bych docela rád navštívil české vesnice v Srbsku v oblasti Banát. Midžor vypadá fakt pěkně...jen záleží na počasí - snad nebude 40°C  Úsměv Samozřejmě záleží na ostatních a na časových možnostech..
Zik
Nový člen
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #11 kdy: 14. Červenec 2014, 11:38 »

Předně, české i britské MZV už zrušily varování před cestami. Britské dokonce píše: „All railway lines are now open, as are many regional roads in central Serbia.“ Přitom České dráhy tam mají ty autobusy až do září. Možná už je objednaly a bylo by pro ně nevýhodné smlouvu zrušit. Napíšu srbským železnicím a zjistím, jak to je. V tom případě bychom si museli ale zvlášť koupit jízdenky do Subotice a na místě pak kupovat vnitrostátní.

Další možnost je jet auty, dálnice vede z Brna až do Bělehradu.

Třetí možnost je posunout Srbsko na příští rok. Já bych na to rozhodně „nezapomněl“. Ale bojím se, že už nebude taková dobrá konstelace co do společné vůle tam jet... . Místo Srbska by se mohlo udělat Polsko, což je další dost opomíjená země. A podle ambicí buď nějaký malý příhraniční okruh (Vratislav, Krakov, Wieliczka, Czenstochowa, Osvětim...) nebo velký až k moři.

Program bych řešil až po tom, co se dohodneme, od do kdy a jakým způsobem pojedeme, ale rozhodně si budu chtít užít i kulturu (památky, vinné sklípky, případně nějaký ten festival folklórní hudby: holky ze Srbska mi říkaly, že je to velká kalba a že tam je spousta mladých lidí, a totéž kdysi psali v Maximu; jen nevím, jestli zrovna nějaký bude, zjistil bych).

Přeposlal jsem e-mail od Standy i Vlaďce a Anetě.
Aneta
Nový člen
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #12 kdy: 15. Červenec 2014, 21:08 »

Zdravím všechny Úsměv

Michal mi poslal odkaz na tuhle diskusi, tak pokud vám nevadí, že jsem pro většinu neznámá osoba, ráda bych se přidala Úsměv Mám z minulého roku, kdy jsme byli na roadtripu po Islandu, výborné zkušenosti s cestováním půjčeným autem - rychlé, spolehlivé, nezávislé. Mimochodem, nějaký můj známý se po téhle oblasti pohyboval koňským povozem Úsměv Prý tam funguje nějaká půjčovna, úplně stejně jako autopůjčovna, ale tady vám prostě půjčí koně a povoz Smích Ale to se s nadšením asi nesetká Úsměv Co se týče mých časových možností, preferuji kratší dobu co nejdřív na začátku srpna.

Pokud by se Srbskem byly problémy, určitě bych se nebránila Polsku nebo i jiné zemi. Můžu slíbit, že můj zájem cestovat potrvá i příští rok, pokud byste to Srbsko chtěli odložit.
Zik
Nový člen
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #13 kdy: 19. Červenec 2014, 17:37 »

Ahoj Aneto, myslím, že tě tu můžu za všechny uvítat...

Koňskej povoz zní báječně a bylo by to hodně hipsterský, akorát já to neumím s koňmi, seděl jsem na koni jednou letos a předtím asi tak v osmi letech... Škleb

Jinak ze srbských drah mi odpověděli, že se z hranic do Bělehradu normálně jezdí.
spkocl
Nový člen
*

Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 21. Červenec 2014, 21:54 »

Ahoj, od Michala mám kontakt. Protože je toto prý jediná možnost komunikace, tak píšu sem Úsměv Jak to vidíte? S přítelem planujeme jet do Srbska (den asi strávit v budapesti po ceste), takže bychom se k Vám klidně přidali cestou nebo Budapešť vypustili. Já mám volno jen od 31. 7. vecer do 10. 8. večer. Sestra ted v Srbsku je, takže vím, že vlaky jezdí, zpáteční jízdenka ji stála 3 500, je ale až v Niši uplne na jihu Srbska. Pokud jde o ubytování, mam doporucene krome booking.com jeste airbnb.com. Teď ve čtvrtek a pátek mám vyhrazený čas na plánování ubytovaní apod. takže by bylo fajn, kdybych věděla, jestli se přidat k vám a planovat neco společně, nebo to naplánovat sama jen pro dva. I když musím říct, že jen ve dvou cestovat po Srbsku se mi vyloženě nechce Úsměv Vlaďka
Stran: [1] 2 3 4
  Tisk  

Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2011, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!