Zik
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 25. Červenec 2014, 14:44 » |
|
Ahoj Vlaďko, tenhle termín bohužel nepřichází v úvahu, ještě budu makat v novinách. Za mě nejspíš od pátka 8. (nebo později), možná skončím už za týden, ale to nemůžu slíbit, navíc je to dost brzo.
Vůbec, 31. července už je za šest dní, to nemáme šanci naplánovat.
|
|
|
|
strepon
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 27. Červenec 2014, 20:31 » |
|
Ahoj lidi, koukám, že se diskuse rozjela:)) Stejně tak koukám, že se rozjely i vlaky, což je velmi pozitivní zpráva. Nejnovější (a zřejmě definitivní) stav ve Studenci je ten, že jsme 3 lidi a počítáme se začátkem dle Michala kolem 10. srpna - nejlepší by pro nás bylo vyrazit v sobotu 9. srpna ráno. Já musím být 21. zpátky, takže kvůli tomu bych viděl odjezd nejpozdějc 20. Jízdenky je potřeba koupit 3 dny předem, takže bychom se měli do konce týdne domluvit na definitivních termínech a počtu lidí.
|
|
|
|
will
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 28. Červenec 2014, 12:22 » |
|
Zdar spolucestovatelé, mám pár otázek. 1) Bylo by možné +/- sepsat itenerář cesty - odkud a kam se budeme přesmisťovat, co určitě navštívit, atd. Čistě orientačně..... 2) Je možné v Praze sehnat mapy pohoří (a vlastně i Srbska všeobecně) která hodláme navštívit? popř. kde je možné je v SRB. koupit? 3) Kdo hodlá jak přespávat a vařit. Můžu vzít VAR2 a zásobu plynu.Bude se vařit ve skupinkách nebo to bude individuální? Mám stan pro 2, ale klidně budu spát pod přístřeškem... Lékárničku s obvazy vezmu, prášky (paralen a endiaron, apod.) individuálně. Stando, prosím tě, zajistíš od ségry antibiotika?
|
|
|
|
Zik
|
 |
« Odpověď #18 kdy: 28. Červenec 2014, 15:12 » |
|
ad mapy: V Luxoru to IMHO půjde, určitě i na místě nebo přes internet, tenhle e-shop vypadá, že je hodně dobře zásobenej. Nějak bych si to rozdělili, ať každý koupí něco, necháme si to poslat najednou a ušetříme na poštovným... . Mapa celého Srbska není nejmenší problém, tu koupím i v Jičíně, mají i na půjčení v knihovně. ad cesta: Koukal jsem předběžně na stránky ČD a mají tam modelový výpočet, zpáteční Praha-Bělehrad pro dva lidi s aspoň jednou In-kartou (já mám, Standa pokud vím taky) 5 550 korun, což mi přijde OK.  Kdybysme jeli v noci, tak k tomu nějaký lůžkový příplatek. O koupi bychom pak poprosili buď vás ze Studence (ve Starý Pace je mez. pokladna) nebo Anetu, abych to koupila v Praze. Pro Srbsko se to pokud vím nedá koupit on-line. Co je nutné řešit už teď: cestovní doklady!Podle stránek MZV stačí pro cestu Srbska občanský průkaz, ověřuju si to na velvyslanectví v Bělehradě. Takže pokud nemáte pas, teoreticky si ho nemusíte pořizovat. Mrkněte ale, jestli vám platí občanka. Víza nejsou na krátkodobé pobyty potřeba.
|
|
|
|
strepon
|
 |
« Odpověď #19 kdy: 28. Červenec 2014, 19:12 » |
|
V Praze budu určitě jeden den příští tejden, takže můžu případně sehnat mapy/jízdenky apod. Možný plán cesty jsem tu už někam psal - zamířit na Niš, na začátek pohoří Midžor a pak nějaký soutěsky Dunaje, vinařský oblasti apod., ale je to pochopitelně jen návrh. Z map k tomu vypadá dobře Srbsko - jih 1:200 000, na místě by mohli mít i něco podrobnějšího, to tady asi neseženeme. Ohledně jízdenek by mělo být nejlepší jet na CityStar, kde je skupina max. 5 lidí, s jednou In-kartou to je výhodnější, další už nemá vliv (In-kartu mám). Občanka myslím stačila už před dvěma rokama, ale stejně bych doporučil pas, už kvůli razítkům:)) V Srbsku taky funguje nějaká přihlašovací povinnost, takže je na zvážení, jestli se někdy oficiálně ubytovat.
|
|
|
|
will
|
 |
« Odpověď #20 kdy: 28. Červenec 2014, 21:37 » |
|
No, teprve teď se to tu rozjelo  S cestou jsem si musel trochu rejpnout, protože kdysi zazněl návrh i na park Kopaonik, ale netušil jsem, kam ho na cestě na sever zařadit  Stando, prosím Tě o mapy (jednu celý Srbsko a pak Midžor, víš, že je sbírám  Jo nějaký přihlašování asi funguje, ale to bude spíš ve městech a na ofiko místech, někde v horách to bude uplně jedno... Loni nás, tuším, taky měli v GR hlásit, no ale to mafiáni nechtějí  A jídlo ? Pokud to půjde rád ochutnám místní speciality (kotorskou kočičku, atd.)
|
|
|
|
will
|
 |
« Odpověď #21 kdy: 28. Červenec 2014, 21:42 » |
|
Jo a aby se člověk dostal z Kosova do Srbska musí tam vstoupit ze Srbska na uznaných hraničních přechodech - návrat zpět to prý není problém. Pokud však lidé vstoupí do Kosova z jiných sousedních zemí nebo tam přiletí letadlem, pak jim vstup do Srbska neumožní...
|
|
|
|
Zik
|
 |
« Odpověď #22 kdy: 29. Červenec 2014, 10:33 » |
|
To o Kosovu jsem taky četl, je to podobné jako Severokyperská turecká republika. Standa dříve psal, že do Kosova nechce, já bych se tam mrknul. Souhlasím s tím postupem od jihu na sever. Čili tam koupit jízdenky třeba do Niše a zpátky ze Subotice, ve Vojvodině jsou ty vinice, kam jsme chtěli, tak to by bylo dobrý nakonec. Já teda asi rovnou ze Srbska poletím někam za rodiči, ale to už je detail, to si pak Stando řekneme, než koupíš jízdenky. Z velvyslanectví mi potvrdili, že není s OP žádný problém. Co se týče povolení k pobytu, popisuje se na to na té stránce MZV, na kterou jsem včera dával odkaz. Po příjezdu musíte jít na policii a nechat si vystavit bílou kartu a tu pak mít s sebou až do opuštění Srbska. Pokud u někoho bydlíte, vyřídí to za vás on. A propos, umí někdo z vás srbsky nebo aspoň rusky? Angličtinu tam asi moc nevedou. EDIT: Šikovná věc, železniční mapa Srbska. Bohužel jim nějak nefunguje jízdní řád...
|
|
|
|
will
|
 |
« Odpověď #23 kdy: 29. Červenec 2014, 21:24 » |
|
Standa ovládá azbuku a trochu rusky - asi to bude na něm 
|
|
|
|
strepon
|
 |
« Odpověď #24 kdy: 30. Červenec 2014, 20:59 » |
|
S těma jízdenkama bacha: pokud chceme jet na CityStar, je to vždycky zpáteční jízdenka - tedy ze stejnýho města a pro stejný počet lidí. Jestli, Michale, zpátky nepojedeš, chtělo by to zjistit náhradní možnosti, ale obávám se, že u nich budou ceny trochu jinde.
S tím povolením jsem myslel, aby pak cestou zpátky nešikanovali kvůli němu na hranicích, ale přinejhorším jim tam zase nechám desetinu rozpočtu:))
Kosovo bych opravdu vynechal, myslím, že i tak je cílů dost.
A domluvy bych se nebál, v Černý Hoře to taky šlo bez problémů.
Takže aktuální otázky: definitivní termín, jak s jízdenkama a zhruba trasa. Jak to vidíte?
|
|
|
|
Zik
|
 |
« Odpověď #25 kdy: 31. Červenec 2014, 15:34 » |
|
Já bych jel příští sobotu (9. srpna) a zpátky musím být v neděli 17.
Stando, co teď myslíš tím povolením? Tu bílou kartu? Tu bych si zařídil, ať to je čistý, nějaký debaty se srbskou policií nebo s celníkama si asi nikdo z nás nepřeje.
Nakonec pojedu normálně s váma domů, takže bez obav.
|
|
|
|
strepon
|
 |
« Odpověď #26 kdy: 31. Červenec 2014, 21:14 » |
|
Tejden není moc dlouho... je to definitivní, nebo nejsou nějaký alternativy? Na odjezdu 9. bychom se shodli.
Jo, povolením myslím bílou kartu. A nebyla by cestou nejmenšího odporu možnost strávit jednu noc někde oficiálně? Ono záleží, kam a kdy přijedem - jestli dorazíme večer do Bělehradu, spíš bych dal nějakej hostel než místní Sherwood:))
A kam chceme jet? Niš je asi nejlepší, ale asi odtamtud nepojedem zpátky. Takže Bělehrad? Nebo Subotica?
|
|
|
|
Zik
|
 |
« Odpověď #27 kdy: 31. Červenec 2014, 21:36 » |
|
Asi by byl nejlepší ten Bělehrad.
Když nebudeme spát někde v hostelu, tak si můžeme zajít na policii sami.
Můžu kontaktovat kamarádky ze Srbska, aby nám něco v Bělehradě doporučily.
A termín, no, pak jedou rodiče na dovolenou, ale nutně s nimi nemusím jet. Já ale myslel, že ty sám chceš jen tejden?
|
|
|
|
strepon
|
 |
« Odpověď #28 kdy: 01. Srpen 2014, 12:21 » |
|
Jestli pojedeme Avalou, do Bělehradu dorazíme večer a pak by se asi hostel hodil - tak se na to možná zeptej. Alternativou je dorazit ráno, ale je to o něco delší a s přestupama.
Já se potřebuju vrátit 21. a ostatní pokud vím zpátky nespěchají, takže jsem myslel na 10 dní a 20. ráno zpátky. Tak to nějak rozmysli, ať můžeme po neděli koupit ty jízdenky.
Jo a ještě odkud odjezd? Z Prahy, nebo z Pardubic?
|
|
|
|
Zik
|
 |
« Odpověď #29 kdy: 01. Srpen 2014, 13:00 » |
|
Ciwe, Avala v půl šestý ráno.  Ten večerní by se prodražil o lůžko (já se teda chci vyspat), ale zas bychom měli chvilku na prohlídku Budapešti (příjezd 18:35, odjezd 22:20). Aneta je z Prahy, tak by možná bylo ideální začít tam. Kdybychom jeli Avalou, mohli bychom spát u nás v Nuslích, pak jen skočíme ve Vršovicích na vlak na Hl. n. Vy ostatní jak délka, doprava, program...?
|
|
|
|
|